Британското разузнаване: Русия е пред трудно решение как да финансира войната

Над половината тежко ранени руски войници, които се нуждаят от по-дългосрочна медицинска помощ, са загубили крайници

Разузнавателен доклад на британското разузнаване за 23 октомври 2023 г.
Разузнавателен доклад на британското разузнаване за 23 октомври 2023 г. Източник: X (бивш Twitter)

Разходите на руското правителство се фокусират все повече върху разноските за войната срещу Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Британските анализатори отбелязват, че предложеният от държавата бюджет за 2024 г. предвижда приблизително 68% увеличение на планираните разходи за отбрана в сравнение с определените за настоящата година - с това разходите за отбрана за 2024 г. възлизат на около 6% от БВП.

За разлика от това, разходите за образование и здравеопазване ще бъдат замразени на нивата от 2023 г., което се равнява на реално съкращаване поради инфлацията.

Британското разузнаване отчита, че ще трябва да се разпределят повече средства за възнаграждения и разходи за здравеопазване за нарастващия брой ранени войници и семействата на убитите в конфликта.

Над половината тежко ранени войници, които се нуждаят от по-дългосрочна медицинска помощ, са загубили крайници, като всеки пети се нуждае от ампутация на горен крайник, обясни заместник-министърът на труда Алексей Вовченко на 17 октомври.

Тези ранени военнослужещи почти със сигурност ще се нуждаят от здравни грижи през целия си живот.


Според британското МО постоянно нарастващите военни разходи много вероятно ще допринесат за инфлационния натиск в Русия.

Освен това продължаващото увеличаване на военните разходи ще принуди руското правителство да вземе трудни решения за това как да финансира войната, което вероятно ще увеличи финансовия натиск върху руския бизнес.

Всяко съществено бъдещо намаляване на военните разходи обаче вероятно ще премахне все по-централния двигател на руската икономическа активност предвид санкциите.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени