Британското разузнаване: Русия е загубила около 90 самолета в Украйна

От началото на войната в Украйна руската армия е загубила най-малко 12 хиляди единици военна техника

Унищожен в Украйна руски  самолет
Унищожен в Украйна руски самолет Източник: Telegram

От февруари 2022 г. Въздушно-космическите сили на Русия са загубили около 90 самолета, съобщава британското Министерство на отбраната. Всички самолети имат прогнозен живот в летателни часове. Русия използва някои видове бойни самолети много по-интензивно, отколкото в мирно време. Според прогнозата на британското разузнаване, поради голямото натоварване, техният експлоатационен живот може да изтече много по-бързо от планираното.

 

 

Необходимостта от допълнителна поддръжка се усложнява от недостига на резервни части поради нарастващото търсене и международните санкции. Износването на самолетите вероятно ще намали дългосрочната жизнеспособност на тактическата авиация на Русия, тъй като войната продължава значително по-дълго, отколкото Министерството на отбраната е планирало, се казва в доклада. Въпреки това, според разузнаването, Русия все още може да увеличи броя на полетите над окупирана Украйна.

 

От началото на войната в Украйна руската армия е загубила най-малко 12 хиляди единици военна техника, според данни на експерти от независимата нидерландска аналитична компания Oryx, които проследяват загубите на двете страни. По-специално, според анализаторите, Русия е загубила 91 самолета.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени