Британското разузнаване: Русия е загубила поне четири ПВО системи С-400 за близо $5 млрд.

Съществува реална възможност, заменяйки унищожените системи в Украйна, Русия да отслаби противовъздушната си отбрана в други оперативни зони, отбелязват британски анализатор

ПВО система С-400 Триумф
ПВО система С-400 Триумф Източник: ТАСС

Британското министерство на отбраната прогнозира, че след загубата на няколко системи за противовъздушна отбрана с голям обсег в Украйна, Русия ще трябва да отслаби противовъздушната си защита на други места. Това се посочва в прегледа на разузнавателната информация на британското МО за войната в Украйна в четвъртък.

 

Русия вероятно е загубила най-малко четири пускови установки за противовъздушна отбрана с голям обсег през последната седмица, отбелязаха британски анализатори. На 26 октомври 2023 г. руските медии съобщиха, че три руски пускови установки С-400 са унищожени в района на Луганск. Украински източници съобщиха за допълнителни загуби на руската ПВО в Крим.

 

 

Както подчерта Министерството на отбраната на Великобритания, Русия отдавна дава приоритет на мощни, високотехнологични зенитно-ракетни системи с голям обсег като ключов компонент на своята военна стратегия.

 

Скорошните загуби подчертават, че интегрираната система за противовъздушна отбрана на Русия продължава да се има затруднения с усъвършенстваните прецизни ударни оръжия на Украйна и вероятно ще увеличи и без това значителната тежест върху останалите системи и оператори.

 

Съществува реална възможност, заменяйки унищожените системи в Украйна, Русия да отслаби противовъздушната си отбрана в други оперативни зони, отбелязват британски анализатори.

 

Ден преди това британското разузнаване обяви, че Русия все по-видимо използва дронове камикадзе "Ланцет" в ключова контрабатарейна война.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени