Британското разузнаване: Русия ще продължи да използва енергетиката като оръжие

Путин се опитва да подкопае единството в цяла Европа срещу незаконната война на Русия

Руски енергоресурси - нефт, газ, въглища
Руски енергоресурси - нефт, газ, въглища

В конфликта си с Украйна Русия се стреми да използва енергетиката като оръжие. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на британското военно разузнаване.

 

Отбелязва се, че ударите на Русия по украинската енергийна инфраструктура са причинили сериозен недостиг на електроенергия в цялата страна, а в световен мащаб руският президент Владимир Путин използва енергийната политика, за да подкопае международната енергийна сигурност.

 

Чрез намаляване на газовите потоци към Европа, чрез ограничаване на износа по тръбопроводи и промяна на условията за плащане, Путин се опитва да подкопае единството в цяла Европа срещу незаконната война на Русия, отчита британското разузнаване.

 

Използването на енергетиката като оръжие от страна на Русия вероятно ще остане инструмент за принуда, демонстриращ връзките между сигурността на Москва и енергийната политика. Много е вероятно Русия да продължи да използва енергетиката като оръжие за глобална икономическа печалба и политическо влияние, което означава връзката между енергетиката, сигурността, политическите и военните цели, посочват от британското МО.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени