Британското разузнаване: Руската военна машина е загубила над 25% от ударните си хеликоптери Ка-52 в Украйна

Унищожени са 23 хеликоптера "Алигатор", стойността на всеки от които е $16 млн.

Ка-52
Ка-52

Британското разузнаване посвети ежедневния си доклад за ситуацията в Украйна на загубите на руски хеликоптери и проблема с осигуряването на превъзходство във въздуха, съобщава Руската служба на Би Би Си.

 

След нахлуването в Украйна Русия е загубила най-малко 23 бойни хеликоптера Ка-52. Това е повече от 25% от общия брой хеликоптери от този модел в руските ВВС (90 единици) и почти половината от общите загуби на руски хеликоптери в Украйна. Цената на един хеликоптер е около $16 млн.

 

Руските ударни хеликоптери вероятно са претърпели сериозни щети заради използването на ПВО от украинската армия. Освен това хеликоптерите често действат под прикритието на бойни самолети - което не е напълно в съответствие с руската военна доктрина, отбелязват авторите на доклада.

 

Русия продължава да не е в състояние да поддържа въздушно превъзходство, за да осигури ефективна продължителна въздушна подкрепа близо до фронтовите линии, а артилерийските ѝ боеприпаси са на изчерпване. Руските командири вероятно все повече ще прибягват до рискови бойни операции с хеликоптери като един от малкото налични начини за подкрепа на войските в битка.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени