Британското разузнаване: Руските среднодневни загуби са се увеличили с над 500 души на ден

Това увеличение отразява продължаващата зависимост на Русия от масата за поддържане на натиска върху украинските фронтови линии, смятат анализатори на разузнаването

Руски загуби в жива сила
Руски загуби в жива сила Източник: ТАСС

 Среднодневните загуби на Русия във войната срещу Украйна се увеличават с всяка изминала година. От началото на пълномащабното нахлуване броят на жертвите се е увеличил с над 500 души на ден, пише в публикация на британското министерство на отбраната в "Екс" (доскоро "Туитър"), цитирана от Укринформ. Британското ведомство се позовава на данни от разузнаването.

 

В анализа се посочва, че от началото на инвазията през февруари 2022 г. насам руските сили понасят средно по 658 жертви (убити и ранени) на ден. Всяка година средният брой на дневните загуби (убити и ранени в бой) се увеличава - от 400 през 2022 г. до 693 през 2023 г. и до 913 през първото тримесечие на 2024 г.

 

"Това увеличение отразява продължаващата зависимост на Русия от масата за поддържане на натиска върху украинските фронтови линии", смятат анализатори на разузнаването. В същото време експертите отбелязват, че през март средният дневен брой на жертвите в Русия е намалял със 74 души - до 913 души на ден.

 

Британското министерство на отбраната посочи, че намаляването на руските загуби през март се дължи на по-малкото атаки срещу позиции на въоръжените сили на Украйна през последния месец.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени