Британското разузнаване: Съкрушителни загуби сред руските младши и средни офицери в Украйна

Това ще увеличи проблемите, свързани с командването и контрола в руската армия

Ликвидирани руски военнопрестъпници-офицери
Ликвидирани руски военнопрестъпници-офицери Източник: Диалог.ua

Руската армия за три месеца пълномащабна война против Украйна е понесла огромни загуби сред средните и младшите офицери. Загубата на значителна част от младото поколение офицери може да задълбочи проблема с командването и контрола, както и да доведе до по-нататъшно снижаване на бойния дух на армията. Това съобщи британското военно разузнаване. 

 

"Русия вероятно е понесла съкрушителни загуби сред своя среден и младши офицерски състав в конфликта, командирите на бригади и батальони разгръщат фронта по един опасен способ, тъй като те носят огромна отговорност за работата на своите подразделения. На младшите офицери им се налага да ръководят тактически действия на най-ниско ниво, тъй като в руската армия не достигат високоподготвени и упълномощени сержанти, които изпълняват тази роля в западните военни сили", се казва в съобщението. 

 

 

От британското военно разузнаване смятат, че загубата на значителна част от младото поколение професионални руски офицери ще увеличи проблемите, свързани с командването и контрола в руската армия. Батальонните тактически групи, които биват възстановявани от остатъците на няколко подразделения, кито са били поголовно унищожени от украинските сили, вероятно ще бъдат по-малко ефективни заради този недостиг.

 

"Като отчитаме многочислените достоверни съобщения за локални метежи сред руските войски в Украйна, недостатъчния брой опитни и авторитетни командири на взводове и роти, всичко това вероятно ще доведе до по-нататъшно сриване на бойния дух и запазване на лошата дисциплина", се казва още в съобщението. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени