Британското разузнаване: Стрелбата по Украйна с ракети с предварително отстранена ядрена бойна глава подчертава до каква степен са изчерпани запасите на Русия от ракети с голям обсег

Британското разузнаване не изключва руснаците да се опитват да отвлекат вниманието на украинските ПВО комплекси с подобни ракети-примамки

Крилата ракета Х-55
Крилата ракета Х-55 Източник: Wikipedia

Русия вероятно премахва ядрените бойни глави от стари ядрени крилати ракети и стреля с боеприпаси без заряд срещу Украйна, информира днес британското военно разузнаване.

 

Според министерството на отбраната, което се позовава на данните на разузнаването, в открити източници са се появили снимки, които показват останки от изстреляна от въздуха срещу Украйна крилата ракета, която изглежда е разработена през 80-те години като система, способна да носи ядрен заряд. Ведомството предполага, че извадената бойна глава се заменя с баласт.

 

Такава система все още е способна да нанесе поражения чрез кинетичната енергия на ракетата и неизразходваното гориво. Само че е малко вероятно тя да причини сериозни щети на набелязаните цели, допълва министерството в ежедневната си сводка, публикувана в Twitter.

 


Британското разузнаване не изключва руснаците да се опитват да отвлекат вниманието на украинските ПВО комплекси с подобни ракети-примамки. "Каквито и да са намеренията на Русия, тази импровизация подчертава степента на изтощение на руските запаси от далекобойни ракети", са казва в информацията. 

 

"Каквито и да са намеренията на Русия, тази импровизация подчертава до каква степен са изчерпани запасите на Русия от ракети с голям обсег", подчертава министерството.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени