Британското военно присъствие в Афганистан приключи

От 14 август от Афганистан с военни полети са били евакуирани над 15 000 британци и афганистанци

Британското военно присъствие в Афганистан приключи
Британското военно присъствие в Афганистан приключи Източник: Sky News

Последният самолет с британски дипломати и официални лица е напуснал Кабул, съобщиха британските медии. С този акт се слага край на 20-годишното британско военнно присъствие в в Афганистан. От 14 август от Афганистан с военни полети са били евакуирани над 15 000 британци и афганистанци. Сред евакуираните има и 2200 деца, най-малкото от които е само на един ден и се е родило по време на полета до Бирмингам.

 

Британският посланик в Агфанистан е обявил, че неговото правителство не е забравило хората си, които все още са в Афганистан и искат да го напуснат. Ето защо той подчертава, че ще бъде направено всичко възможно, за да се помогне на тези хора и те да могат да бъдат изтеглени и след крайния срок, който изтича на 31 август.

 

Освен това британският премиер Борис Джонсън подчертава, че вече е дошъл моментът да се оцени постигнатото през последните две десетилетия. Той отчита, че едно от важните неща е достъпът на жените до образованието и отслабването на мощта на "Ал Кайда". Същевременно в писмо до въоръжените сили Джонсън признава, че вероятно за близките на загиналите 457 военнослужещи британци фактът, че Кабул отново е паднал под властта на талибаните, е изключително болезнен.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени