Британското военно разузнаване: Руските въздушно-десантни войски понесоха тежки загуби в Украйна

Руските ВДВ още от самото начало на руската инвазия са били въвлечени в няколко забележителни тактически провала

Руски десантчици
Руски десантчици Източник: ИА REGNUM

Русия не успя да използва правилно своите въздушно-десантни войски в Украйна, което доведе до значителни загуби в много елитни подраделения от тези сили. Това се казва в разузнавателния обзор на британското МО, цитиран от "Европейская правда".  

 

В анализа пише, че въздушно десантните войски на Русия (ВДВ) още от самото начало на руската инвазия са били въвлечени в няколко забележителни тактически провала. Сред тях е опитът за настъпление към Киев през летището Госотмел през март, зациклилото настъпление по Изюмското направление през април и неотдавнашния провален и свързан с големи загуби опит за прекосяване на река Северски Донец. 

 

Руската военна наука предвижда използването на ВДВ за изпълнението на някои от най-сложните операции. Въздушно-десантните войски са с численост 45 000 души и се състоян основно от т.н. "контрактници", т.е. военнослужещи по договор. 

 

В Украйна Русия използваше своите десантни сили в мисии, които биха били по-подходящи за изпълнение от тежка бронирана пехота, поради което тези сили понесоха тежки загуби по време на инвазията. 

 

"Неправилното използване на ВДВ в Украйна показва, че значителните инвестиция на Путин във въоръжените сили през последните 15 години са довели да небалансираност на общите военни сили на РФ. Неспособността да се предвиди украинската съпротива и самоуспокоението на руските командири, доведоха до значителни загуби сред много от елитните подразделения на Русия", се казва в обзора на британското военно разузнаване.

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени