Британското военно разузнаване: Украинската армия вече си е осигурила предмостие на източния бряг на река Днепър

ВСУ отвоюваха през ноември Херсон, който се намира на западния бряг на Днепър

Украински военни, ВСУ
Украински военни, ВСУ Източник: УНИАН

Украинската армия вече си е осигурила предмостие на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър в южната част от страната, заяви днес британското военно разузнаване.

 

Агенцията отбелязва, че това може да осигури на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) позиции за по-нататъшно настъпление.

 

От около една седмица ВСУ прехвърлят войници на източния бряг на Днепър в района на разрушения Антоновски мост близо до Херсон, пише в британската сводка в Twitter.

 

 

Русия превзе главния град на Херсонска област в Южна Украйна в началото на март миналата година - малко след пълномащабната си инвазия в съседната страна.

 

ВСУ отвоюваха през ноември Херсон, който се намира на западния бряг на Днепър. Руската армия обаче запазва позиции от другата страна на реката и редовно подлага града на обстрел.

 

Според оценки на британското военно разузнаване сраженията в района на източния бряг на Днепър, където ВСУ са стъпили, почти със сигурност се водят в сложна обстановка заради наводненията, причинени от разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ по-нагоре по реката на 6 юни.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени