Броят на убитите в Мианма надхвърля 700 души

Армията използва бойни боеприпаси срещу демонстрантите

Броят на убитите в Мианма надхвърля 700 души
Броят на убитите в Мианма надхвърля 700 души Източник: Twitter

Броят на убитите след военния преврат в Мианма достигна 700 души след нова ескалация на насилието през уикенда, предаде ДПА. Според неправителствената организация Асоциация за подпомагане на политическите затворници (AAPP) най-малко 701 души са били убити при бруталните репресии на силите за сигурност срещу протестиращи. Само в петък са били убити 82 души в югоизточния град Баго, съобщи асоциацията. Местни медии информираха, че военните са използвали тежка артилерия срещу цивилни.


"ООН в Миамна следи събитията в Баго и съобщенията, че е била използвана тежка артилерия срещу цивилни, както и че е била отказана медицинска помощ на ранените", написа в Туитър бюрото на ООН в Мианма и призова да спре насилието и ранените да получат медицински грижи. След като военният преврат на 1 февруари свали от власт цивилното правителство, а лидерката му Аун Са Су Чжи беше поставена под домашен арест, гражданите на Мианма протестират почти всеки ден въпреки бруталните репресии, припомня БТА.


Армията използва бойни боеприпаси срещу демонстрантите, а близо 3000 са задържани, според Асоциацията за подпомагане на политическите затворници. Има и сведения, че те са подлагани на мъчения.
Протестиращите обаче остават непреклонни и днес хората отново излязоха на улиците в цялата страна, отбелязва ДПА.

Още от "Светът"

Македонският вицепремиер Никола Димитров: Част от исканията на България не съответстват на европейските ценности

На въпрос за сътрудничеството с Гърция вицепремиерът Димитров посочва, че Преспанският договор е бил не само решение на въпроса за името, а и инвестиция в стабилността на региона

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени