Броят на загиналите след земетресението в Япония достигна най-малко 24 души

Около 100 хил. са евакуирани

Земетресение в Япония
Земетресение в Япония Източник: Scanpix

Най-малко 24 души са загинали при вчерашното земетресение с магнитуд 7,6 в Централна Япония, предадоха световните агенции, позовавайки се на официални японски представители.

 

По данни на местните власти сред загиналите има седем жертви в градската болница на Вадзима, съобщи агенция Киодо. В град Вадзима, разположен в най-силно засегнатата от земетресението префектура Ишикава, само в един от кварталите са изгорели повече от 100 сгради, предаде японската телевизия Ен Ейч Кей (NHK).

 

Правителството съобщи, че около 1000 души са били настанени в база на военновъздушните сили във Вадзима и са снабдени с одеяла, вода и храна.

Япония бе засегната вчера от серия мощни земетресения, като най-силното от тях достигна магнитуд 7,6 и причини наранявания и щети, принуждавайки властите да издадат и предупреждения за цунами.

 

Един възрастен мъж е загинал след срутване на сграда в град Шика в префектура Ишикава, предаде телевизия "Нипон Ти Ви", като се позова на местната полиция. Агенция Киодо съобщи за още 4 загинали в района на Ишикава, позовавайки се на кризисния екип на префектурата, включително мъж и жена, и двамата на 50 години, младо момче и мъж на 70 години.

 

Японският в. "Асахи" цитира полицията, според която изваден от останките на сграда мъж е бил откаран в болница, където е била потвърдена смъртта му. Японският министър-председател Фумио Кишида заяви пред журналисти късно снощи, че е трудно за спасителните екипи да достигнат до най-засегнатите райони поради блокирани при земетресението пътища.

 

Японското правителство съобщи, че снощи е наредило на повече от 97 000 души в девет префектури да се евакуират от западното крайбрежие на най-големия остров Хоншу. Те прекарват нощта в спортни зали и училищни физкултурни салони, които обикновено се използват като евакуационни центрове при извънредни ситуации. Почти 33 000 домакинства са останали без електричество в префектура Ишикава.

 

Силният трус на 1 януари бе усетен в Осака, Киото и дори Токио. След трусът имаше предупреждения за цунами с височина на вълните до 5 метра. Местните жители бяха призовани незабавно да напуснат крайбрежната зона.

 

Вълни с височина 1,2 м достигнаха пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава, след което предупреждението за цунами бе свалено. 

 

В същото време за трети път в цялата страна е задействана системата за предупреждение за мощни земетресения - местните жители са призовани да се подготвят за нови трусове.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени