Брюксел: Около 400 руски шпиони са били експулсирани от ЕС миналата година

България трябва да е част от Шенген, заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон

Руски шпиони
Руски шпиони Източник: Zonanews

Европейският съюз трябва да засили визовия контрол и сигурността на границите, за да предотврати влизането на руски шпиони в Шенгенското пространство, каза в петък европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

 

Илва Йохансон каза на конференция за граничния контрол в Атина, че Владимир Путин "също иска да унищожи Европейския съюз... Ние сме заплаха за него, имаме демокрация, свобода, просперитет".

 

"Нуждаем се от по-строги проверки на молбите за визи и от по-голяма сигурност на нашите граници", добави тя.

 

Еврокомисарят Илва Йохансон
Еврокомисарят Илва Йохансон Източник: ЕП

На 7 март трябва да влезе в сила нова система за обмен на информация в Шенгенското пространство, каза Илва Йохансон. "Днес само половината от тези, които влизат в Европейския съюз с виза, се проверяват от системата за обмен на информация в Шенген. Това означава, че имаме много руснаци, които не са проверени", каза тя.

 

Необходими са биометрични проверки в случай, че агентите използват фалшиви паспорти, заяви Йохансон, отбелязвайки, че около 400 руски шпиони са били експулсирани от ЕС миналата година. България и Румъния също трябва да бъдат включени в Шенгенското пространство тази година, за да спомогнат за обмена на полицейска информация, каза още комисарят.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени