Брюксел: Турция трябва да избере ЕС или БРИКС

Турция е кандидат за ЕС от 1999 г., но преговорите са замразени заради нарушаване на човешките права от Анкара

Турция
Турция Източник: Depositphotos

Турция няма да може да стане член на ЕС, ако влезе в организацията БРИКС (Русия, Китай, Бразилия, Индия и Южна Африка, заяви говорител на Еврокомисията, след като в понеделник стана известно, че Анкара има интерес.


"БРИКС и ЕС са изцяло различни организации като цели, структура, организационни правила и прочие", заяви говорителят, подчертавайки, че при влизане в ЕС всяка страна кандидат трябва "изцяло да приеме търговските споразумения, стандарти и правила на ЕС".


"Очакваме страните кандидати да съблюдават общите ни ценности и задълженията, произтичащи от търговските споразумения и общата външна и политика за сигурност", заяви той.


Турция е кандидат за ЕС от 1999 г., но преговорите са замразени заради нарушаване на човешките права от Анкара.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени