Бундестагът призна Гладомора за геноцид над украинския народ

Авторите на резолюцията подчертават, че Гладоморът е бил "пряко следствие от политиката на насилствена колективизация на селяните", а от друга - "целта на масовите убийства чрез глад е било политическото подтискане на украинското национално самосъзнание"

Паметник на жертвите на Гладомора
Паметник на жертвите на Гладомора Източник: Twitter

Немският Бундестаг прие резолюция за признаването на Гладомора през 1932-1933 г. за геноцид над украинския народ. Резлюцията, която се нарича "Гладомора в Украйна: споменаване - памет - предупреждение" бе внесена от представителите на управляващата коалиция (СДПГ, Съюз 90/Зелените и СвДП), както и от ХДС/ХСС. Резолюцията е приета с огромно мнозинство при явно гласуване. 

 

"Милиони хора в Украйна са станали жертви на това целенасочено и масово изтребление на хора чрез глад. Масовата смърт от глад не е била резултат от лоша реколта, а в резултат от дейността на политическото ръководство на Съветския съюз при Йосиф Сталин. Гладоморът представлява престъпление срещу учовечеството", са казва в документа. 

 

Авторите на резолюцията подчертават, че Гладоморът е бил "пряко следствие от политиката на насилствена колективизация на селяните", а от друга - "целта на масовите убийства чрез глад е било политическото подтискане на украинското национално самосъзнание".

 

Освен това, Бундестагът призовава германското правителство да продължи политически да поддържа паметта за жертвите на Гладомора и познанието за него по света чрез различни образователни предложения, както и решително да с епротивопоставя на налагането на едностранчиви руски пропагандистки наративи. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени