"Буреносните сенки" на Украйна унищожиха два големи руски десантни кораба - "Ямал" и "Азов"

Големият десантен кораб "Ямал" на руския Черноморски флот е участвал в операцията по завземането на украинския Крим през 2014 година

Взривовете в Севастопол
Взривовете в Севастопол Източник: Скрийншот/Telegram

Въоръжените сили на Украйна са унищожили с ракети Storm Shadow във временно окупирания Севастопол освен комуникационния център на Черноморския флот на Руската федерация в Крим, и два големи десантни кораби на окупаторите - "Ямал" и "Азов". Това съобщиха от StratCom на въоръжените сили на Украйна.

 

 

"Силите за отбрана на Украйна успешно удариха големите десантни кораби "Ямал" и "Азов", комуникационен център, както и няколко инфраструктурни съоръжения на Черноморския флот на Руската федерация във временно окупирания Севастопол в окупирания Севастопол", се казва в съобщението.

 

"Ямал" е голям десантен кораб проект 775. Въведена е в експлоатация през 1988 година. Корабите от този проект са гръбнакът на руския амфибиен флот и са предназначени за морски десант на необорудван бряг и прехвърляне на войски и товари по море. Според съобщения в медиите, големият десантен кораб "Ямал" на руския Черноморски флот е участвал в операцията по завземането на украинския Крим през 2014 година.

 

"Азов" също е голям десантен кораб от проект 775M, който се присъединява към флота през 1990 година. Той е част от състава на 197-а бригада десантни кораби от Черноморския флот на Руската федерация.

 

Поразени са руските десантни кораби Ямал и Азов
Поразени са руските десантни кораби Ямал и Азов Източник: Колаж/Главред

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени