"Буркина Фасо с ракети" се пъха между шамарите на САЩ - провежда военни учения в Карибско море

Руски кораби, пътуващи за Карибите, могат да акостират в пристанища в Куба и Венецуела, заявиха  пред репортери американски представители, пожелали анонимност

Руски военни кораби
Руски военни кораби Източник: Telegram

Руски военни кораби и самолети трябва да пристигнат в Карибско море през следващите седмици за учения, под носа на САЩ. Според американски представители именно по този начин Москва, на фона на ескалацията в отношенията със Запада, се опитва да демонстрира, че все още е голяма военна сила, съобщава Асошиейтед прес.

 

Миналата седмица Вашингтон позволи на украинските войски да използват неговите ракети и артилерия, за да унищожават военни цели на руска територия и защитават североизточните й райони. В отговор Владимир Путин обеща (за пореден път) "асиметричен отговор" и действия в други региони на света, които могат да застрашат противниците на Русия.

 

"Ако някой смята, че е възможно да достави такова оръжие в зоната на военните действия, за да нанесе удари по нашата територия и да ни създаде проблеми, тогава защо нямаме право да доставяме оръжията си от същия клас в тези региони на света, където ще се нанасят удари по чувствителни цели на тези страни, които правят това срещу Русия?", каза Путин.

 

Руски кораби, пътуващи за Карибите, могат да акостират в пристанища в Куба и Венецуела, заявиха  пред репортери американски представители, пожелали анонимност. Според тях планираните учения "със сигурност са част от отговора на Русия на нарастващата подкрепа за Украйна от САЩ".

 

Един от тях добави: "По този начин Русия иска да покаже, че все още може да демонстрира сила на глобално ниво до известна степен".

 

Военноморските учения в Карибите ще се проведат, след като Русия загуби около една трета от Черноморския флот. Украйна, която изобщо няма флот, успя да потопи и повреди 26 кораба и подводници с ракети и военноморски дронове, според независимата агенция Oryx. Това й позволи да изчисти Черно море за износ на селскостопанската си продукция. Въпреки това Северният флот на Русия, който има ядрени оръжия, остава в бойна готовност, твърдят западни военни експерти.

 

Висши служители в администрацията на Джо Байдън нарекоха пристигането на руските кораби забележимо, но не тревожно събитие. Според двама от тях в ученията, които ще бъдат наблюдавани от САЩ, ще участва "малка група" военни и спомагателни плавателни съдове. В четвъртък администрацията информира членовете на Конгреса.

 

Русия не е уведомила САЩ за ученията, въпреки че страните обикновено правят това, за да не провокират недоразумения и усложнения. Все пак американски представители твърдят, че военните на всяка страна имат право да провеждат учения в международни води. Преди това Русия вече направи това няколко пъти в Карибите.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени