Буяр Османи: С новия български кабинет може да направим необратим обрат

В събота в Дубровник Осамни проведе и първата си среща с българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел

Буяр Османи
Буяр Османи Източник: Mfa.gov.mk

Македонският министър на външните работи Буяр Османи съобщи, че властите в Скопие имат готовност за преговори с новото българско правителство.

Османи изпрати това послание по време на 16-ото издание на международния "Дубровник форум" в Хърватия. Тазгодишната тема на форума е "Навигация в глобалното разместване".

 

Според Буяр Османи "конституционните промени в Република Северна Македония са сериозно предизвикателство" за страната. "Но, аз се надявам, че след сформирането на редовното правителство в България, както и с международната подкрепа за процеса, включитено и нашата готовност да преговаряме с новия български кабинет, може да се стигне до необратим обрат в нашия процес по евроинтеграция", каза Османи по време на дебата в панела - Западните Балкани: Нов евроатлантически момент.

 

Според македонското министерство на външните работи по време на дискусията Османи е развил тезата, че евроинтеграцията може да се ускори с модела - "Повече интеграция, преди членството". Това би означавало по-етапна интеграция на страните-кандидатки, чрез достъп до средствата от ЕС и други предимства от процеса по присъединяване".

 

В събота в Дубровник Осамни проведе и първата си среща с българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел. 

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени