Части на милицията на сепаратистката Луганската народна република (ЛНР) отказват да продължат да се бият в Донецка област

Явно в ЛНР властва умората от изтощителните офанзиви извън границите, за които претендира

Украинските военни ликвидираха група руски десантчици в Луганска област
Украинските военни ликвидираха група руски десантчици в Луганска област Източник: Facebook

Части на милицията на сепаратистката Луганската народна република (ЛНР) отказват да продължат да се бият в Донецка област и се оплакват от изтощителното темпо на настъпление извън Луганска област. На отказа от това да се сражават обръща внимание Института за наблюдение на войната (ISW) обръща внимание в днешната си сводка за развитието на войната в Украйна.

Анализаторите отбелязват, че има разлика в отклика, който неотдавнашните руски цели в Донецка и Луганска област.

 

Явно в ЛНР властва умората от изтощителните офанзиви извън границите, за които претендира. Анализаторите посочват видео, разпространено в социалните мрежи и украинските медии. ISW не може да провери независимо произхода или автентичността на това конкретно видео. Посланието му обаче отразява по-широка тенденция на намаляване на инвестициите и морала на ЛНР в подкрепа на руската война в Украйна.

 

Луганската милиция е отпразнувала победата на 3 юли, но явно смятат, че вече са си свършили работата, достигайки административните граници на сепаратистката република. Не един руски военен блогър критикува военнослужещите от ЛНР, че желаят руска подкрепа за собственото си "освобождение", а след това отказват да се бият в Донецка област.

Тази тенденция е особено опасна за руските сили, които се опитват да наберат още нови войници от Луганска област, за да компенсират неотдавнашните загуби. По-нататъшното разделение в рамките на ръководените от Русия сили също е допълнителна заплаха за ефективността на руските военни усилия.

 

Подразделенията на ДНР и преди са регистрирали подобни призиви, когато са действали в Луганска, Харковска и Херсонска област, което може да означава, че марионетните войски може да не подкрепят напълно експанзивните планове на Кремъл за инвазия. ISW припомня и други видеа и информации за недоволство от предишните месеци на войната.

 

В кратката си сводка ISW обръща внимание още на ограничените наземни нападения северозападно от Славянск, които са провели руските сили. Също така ограничено е нападението северно от град Харков. Множество обаче са настъпателните операции източно и югоизточно от Северск и североизточно и югоизточно от Бахмут. Руските сили продължават да провеждат настъпателни операции северозападно, западно и югозападно от град Донецк.

Продължава подготовката за присъединяване на окупираните територии на Украйна към Русия от страна на руските окупационни власти.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени