Чехия дава на Украйна щурмови хеликоптери и едрокалибрени боеприпаси

Чехия ще помогне за обучението на украинските пилоти на F-16 и ще предостави на Украйна симулатор за такива тренировки

Володимир Зеленски и Петър Фиала
Володимир Зеленски и Петър Фиала Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Чехия ще достави на Украйна щурмови хеликоптери и едрокалибрени боеприпаси, каза днес чешкият премиер Петър Фиала на съвместна пресконференция в Прага с украинския президент Володимир Зеленски след среща между двамата. Това съобщи УНИАН.

 

Чешкият премиер добави, че досега Прага е дала на Киев над 600 единици тежка техника и над 4 млн. разнообразни боеприпаси. Освен това, Чехия ще помогне за обучението на украинските пилоти на F-16 и ще предостави на Украйна симулатор за такива тренировки. 

 

Чешкият премиер Петър Фиала
Чешкият премиер Петър Фиала Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Фиала заяви, че Украйна може да разчита на подкрепата на Европейския съюз. Убеден съм, че бъдещето на Украйна е в ЕС и НАТО, изтъкна той. Чешкият премиер добави, че очаква всички съюзници от НАТО да подкрепят кандидатурата на Украйна за присъединяване към пакта, и добави, че сигурността на Украйна е неразривно свързана със сигурността на цяла Европа.

 

По въпроса за замразените руски активи чешкият премиер заяви, че се обсъждат начини те да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

 

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

От своя страна Зеленски каза, че тази година Украйна трябва да направи всичко необходимо, за да започне преговори за присъединяване към ЕС. Без оръжия с голям обсег за Украйна ще е трудно както да атакува, така и да провежда отбранителни операции, добави той.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени