Чехия гони 18 руски дипломати-шпиони за диверсии

Вътрешният министър Ян Хамачек сравни ситуацията с опита за отравяне с "Новичок" на Сергей Скрипал

Ян Хамачек и Андрей Бабиш
Ян Хамачек и Андрей Бабиш Източник: Yandex

Чехия ще експулсира 18 души от персонала на руското посолство в Прага, съобщават световните агенции. Причината - подозрения, че руски разузнавачи са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси през 2014-а година, при която загинаха двама души. Чешкият премиер Андрий Бабиш обяви, че разузнавателните служби са доказали участието на ГРУ в експлозия в склад за боеприпаси в село, намиращо се близо до град Злин, в източната част на страната през 2014 г.

 

"Въз основа на недвусмислени доказателства, получени по време на разследването за причините за експлозията, трябва да заявя, че има обосновано подозрение за участие на офицери от руското военно разузнаване на ГРУ, звено 29155, при експлозията на боеприпаси във Врбетица, при която възникна сериозна заплаха за много жители, но на първо място загинаха двама наши граждани - невинни бащи на семейства", каза Бабиш. Той и първият вицепремиер обяснили подробно същността на въпроса на чешкия президент Милош Земан. "Днес информирахме президента Земан за този случай и за това, което се предлага да се направи. Президентът ни изрази абсолютната си подкрепа. Този случай се разследва допълнително от чешките компетентни органи. Чехия е суверенна държава и е длъжна да реагира правилно на този безпрецедентен факт", каза Бабиш.

 

Вътрешният министър Ян Хамачек сравни ситуацията с опита за отравяне с "Новичок" на Сергей Скрипал в британския град Солсбъри през 2018-а. Руските дипломати имат 48 часа да напуснат страната. От Москва определиха твърденията на Прага като абсурдни. Първият заместник-ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джабаров заяви, че отговорът на Русия трябва да бъде реципрочен.

 

Чешката полиция съобщи също, че издирва двама мъже с по няколко паспорта, вкл. и руски с имената Александър Петров и Руслан Боширов, предаде Ройтерс. Тези имена съвпадат с използваните от двамата заподозрени за отравянето с "новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през 2018 г.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени