Чехия наложи санкции на Медведчук и контролиран от него уебсайт за оказване на проруско политическо влияние в ЕС

Медведчук е бизнес магнат и бивш депутат, който бе изпратен в Русия през 2022 г., като бе разменен за украински военнопленници

Виктор Медведчук
Виктор Медведчук Източник: Instagram

Чешкото правителство санкционира двама души, сред които проруския украински политик Виктор Медведчук, както и новинарския уебсайт voiceofeurope.com за провеждане на операция за прокарване на проруско влияние в Европа, съобщи чешкото външно министерство, цитирано от Ройтерс.

 

Медведчук, който бе прехвърлен в Русия през 2022 г., е финансирал тайно дейности за оказване на влияние от страна на регистрирания в Чехия сайт "Гласът на Европа" преди изборите за Европейски парламент тази година, включително и финансова подкрепа за европейски политици, каза министерството.

 

Кампанията за проруско влияние е била насочена срещу "териториалната цялост, суверенитета и свободата" на Украйна, съобщи ведомството. Санкциите ще помогнат за сигурността на Чехия и ще "защитят демократичното ръководство" по време на предстоящите избори за Европейски парламент, се казва в съобщението.

 

Медведчук е бизнес магнат и бивш депутат, който бе изпратен в Русия през 2022 г., като бе разменен за украински военнопленници. Той бе лишен от украинско гражданство. За същата дейност е санкциониран и Артьом Марчевски, който има украинско и израелско гражданство. Той ръководи "Гласът на Европа" по инструкциите на Медведчук, като е използвал уебсайта за разпространение на антиукраинска пропаганда и дезинформация, съобщи чешкото министерство.

 

В санкционния списък на правителството се споменава, че Медведчук е използвал фирмата и Марчевски "в множество държави членки на ЕС за финансиране на сътрудничество с журналисти и за скрита финансова подкрепа за избрани отделни кандидати в изборите за Европейски парламент, с цел подкрепа на външнополитическите интереси на Руската федерация".

 

Ройтерс не успя да се свърже с Медведчук или Марчевски за коментар относно санкциите. Чешкият премиер Петър Фиала каза на пресконференция, че дейностите на санкционираните лица са били насочени към целта Русия да спечели влияние в страните от ЕС и евентуално в Европейския парламент.

 

Той каза, че решението за налагане на санкциите се основава на информация от чешката тайна служба БИС. БИС написа в социалната мрежа "Екс", че е разкрила дейността на финансирана от Русия мрежа за влияние в Чехия.

 

"Акцията на БИС разкри как Русия използва влияние върху територията на страните членки на Европейския съюз и как се опитва да повлияе на политическите процеси в нашите страни", се казва в съобщението. Налагането на санкции води до замразяване на авоари на засегнатите лица.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени