Чехия ще изгони 60 служители на руското посолство до час, ако дипломатите й не бъдат върнати в Москва

За да разработи отговор на инцидента във Върбетица, чешкото външно министерство провежда консултации с Великобритания и Нидерландия

Якуб Кулганек
Якуб Кулганек Източник: РИА Новости

Чешката република може да изгони от Прага "около 60" служители на руското посолство, ако Русия не реши до 12:00 часа (13:00 часа българско време) днес да върне в Москва служителите на чешката дипломатическа мисия, обявени за персона нон грата. Това заяви министърът на външните работи на републиката Якуб Кулганек в интервю, публикувано във вестник "Лидове новини". "Става въпрос за около 60 човека (служители на руското посолство). Целта е броят на служителите в руското посолство да съответства на състоянието на щата в нашето посолство в Москва", каза министърът.

 

Лидове новини с интервюто на Якуб Кулганек
Лидове новини с интервюто на Якуб Кулганек Източник: Lidovenoviny.cz

Властите в Прага притежават доказателства за намесата на Москва в експлозиите през 2014 г. в склад за боеприпаси в източното село Върбетице. В тази връзка чешките власти обявиха решение за експулсиране на 18 служители на руското посолство, които бяха обявени за руски разузнавачи в страната. Руското външно министерство изрази решителен протест пред Прага във връзка с предприетата стъпка"под необосновани и измислени предлози", а също така обяви 20 служители на чешкото посолство в Москва за персона нон грата.

 

За да разработи отговор на инцидента във Върбетица, чешкото външно министерство провежда консултации с Великобритания и Нидерландия, разкри министърът. "Министерството се консултира със своите съюзници в Нидерландия и Обединеното кралство, във връзка [с техния опит] как тези държави са действали в случая на свалянето на полет MH17 над Украйна или отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри", каза Кулганек.

 

Руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, заподозрени във Великобритания в опит за убийство на семейството на бившия разузнавач Сергей Скрипал, са свързани от чешката страна с експлозия на територията на склад за боеприпаси в село Върбетице на 16 октомври 2014 г., в резултат на което двама души загинаха.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени