Чернокожата кметица на Чикаго отказа да дава интервюта на бели репортери

Журналистът от Fox News Тъкър Карлсън посочи: "Това е расизмът"

Лори Лайтфут
Лори Лайтфут Източник: Twitter

"Започвам да разбивам статуквото, което се провали толкова много. И не е само в кметството. Срамно е, че през 2021 г. пресслужбата на кметството преобладава с бели в град, в който повече от половината жители се идентифицират като чернокожи, латиноамериканци или индианци", написа кметът Лори Лайтфут.

 

 

"Разнообразието и приобщаването са наложителни във всички институции, включително в медиите. За да напреднем, трябва да се променим. Точно поради тази причина аз умишлено приоритизирам заявките за медии от репортерите, по случай двегодишнината от встъпването ми в длъжност като кмет на този велик град", добави кметът на Чикаго. 

 

Кметицата на Чикаго Лори Лайтфут каза на градските медии, че ще даде индивидуални интервюта за отбелязване на втората годишнина от встъпването си в длъжност само при условие да говори с цветнокожи журналисти. Лайтфут нарече расовия състав на пресата към  кметството "дисбаланс, който трябва да се промени", добавяйки, че местните медии в Чикаго "трябва да отразяват множеството култури, които го съставят".

 

Докато някои от потребителите на социалните медии реагираха положително на туитовете на Лайтфут и определиха решението й "справедливост" и стъпка напред в равностойното представяне на хората от различни раси, много други го разкритикуваха.

Репортерът на "Чикаго Трибюн" Грегъри Прат беше сред несъгласните със стъпката. "Аз съм латино репортер на "Чикаго Трибюн", чието искане за интервю бе удовлетворено за днес", туитна Прат. "Помолих обаче кметството да премахне условието си към другите и когато те казаха "не", ние с уважение отменихме интервюто. Политиците не могат да избират кой да ги отразява."

 

Лайтфут реши да отговори и да защити своето противоречиво решение. В писмо от две страници до медиите първата чернокожа и първата октрита гей кметица в историята на Чикаго заяви, че иска да "гарантира", че членовете на медиите я разбират "мисленето зад това решение".

 

Решението й временно да говори само с цветнокожи репортери било част от нейната житейска битка за разнообразие и приобщаване. Лайтфут добавя, че откакто е започнала кампанията си за кмет, тя е "поразена" от "непреодолимата белота и мъжественост на медиите в Чикаго, редакционните съвети, политическата преса и конкретно пресата на кметството".

 

Журналистът от Fox News Тъкър Карлсън посочи: "Лайтфут направи усилия, за да обясни, че няма нищо лично в действията ѝ. Всъщност тя призна, че някои от белите репортери, които отразяват кметството в Чикаго, са талантливи и трудолюбиви".

 

И добавя: "Отново, за да повторя очевидното, това е расизмът. Това е неморално. Също така е незаконно съгласно безброй държавни и федерални закони. Не бива да допускаме подобно поведение от правителството. Всички сме равни в очите на закона. Ние всички сме граждани. Имаме цял гранитен паметник във Вашингтон, обещаващ, че никога повече няма да се държим така, никога няма да го позволим. Но тъй като сме приели собствения капитал, ние не просто го позволяваме, а го насърчаваме", заявява Кларксън.

 

 

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени