Чешката министърка на отбраната: Много съжалявам, че за унгарските политици евтиният руски петрол е по-важен от украинската кръв

Унгарският премиер Виктор Орбан, близък до руския военнопрестъпник Владимир Путин, се стреми да остане настрана от подкрепата за Украйна

Виктор Орбан и Владимир Путин
Виктор Орбан и Владимир Путин Източник: Tanjug

Среща на Вишеградската четворка, насрочена за утре в Будапеща, беше отменена, след като полският и чешкият министър на отбраната решиха да не присъстват заради връзките на Унгария с Русия, предаде Франс прес.

 

"Среща на министрите на отбраната от така наречената Вишеградска група ще се проведе на по-късна дата", каза днес унгарското министерство на отбраната за АФП, без да даде повече подробности. По-рано полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви, че "няма да отиде" в Будапеща.

 

Чешката му колега Яна Черночова каза още миналата седмица, че няма да присъства на срещата в унгарската столица. "Те ще имат избори и не е редно аз да участвам в кампанията", обясни тя, визирайки парламентарните избори в Унгария на 3 април.

 

"Винаги съм подкрепяла Вишеградската група и много съжалявам, че унгарските политици сега намират евтиния руски петрол за по-важен от украинската кръв", каза чешката министърката на отбраната.

 

Лидерът на парламентарната група на полската опозиционна партия "Левица" Кшищоф Гавковски приветства решението на министъра на отбраната да не участва в срещата. "Много е добре, че той не отива. Унгарците трябва да бъдат наказани за проруската си позиция", каза той.

 

Канцеларията на австрийската министърка на отбраната Клаудия Танер, която беше поканена в Будапеща, потвърди отменянето на срещата.

 

Вишеградската група, основана преди 30 години след края на Студената война, включва Словакия, Чехия, Полша и Унгария. Тези централноевропейски държави, членки на НАТО, бяха особено активни по време на мигрантската криза от 2015 г., като отказаха предложената от Европейската комисия система за разпределение на част от бежанците по квоти.

 

Руската инвазия в Украйна обаче подчерта различията в групата, тъй като унгарският премиер Виктор Орбан, близък до руския военнопрестъпник Владимир Путин, се стреми да остане настрана от подкрепата за Украйна.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени