Чешкият президент Милош Земан определи транссексуалните като "отвратителни"

Не виждам причина да не съм съгласен с Виктор Орбан, добави Земан

Милош Земан
Милош Земан Източник: Pixabay

Чешкият президент Милош Земан заяви по повод унгарски закон, забраняващ разпространяването на материали, свързани с лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ), в училищата, че смята транссексуалните хора за "отвратителни", предаде Ройтерс. "Ако се подложиш на операция за смяна на пола, ти по същество извършваш престъпление на самонараняване", каза Земан.

 

"Всяка операция представлява риск и тези транссексуални хора за мен са отвратителни", заяви той, отговаряйки на въпрос за приетия този месец закон в Унгария, който забранява в училищата да се разпространява съдържание, смятано за насърчаващо хомосексуализма и смяната на пола. Законът е силно критикуван от опозиционни партии в Унгария, правозащитни организации и много от лидерите в Европейския съюз.

 

На среща на върха миналата седмица нидерландският премиер Марк Рюте призова унгарския министър-председател Виктор Орбан да уважава правата на хората от общността на ЛГБТ или да напусне ЕС. Повече от половината държави-членки на ЕС се обявяват против унгарския закон, но досега Чехия не е направила това.

 

Земан каза, че порицанията във връзка със закона представляват намеса във вътрешните работи на съответната страна. "Виктор Орбан казва, че не е против хомосексуалистите, но че е против манипулирането не само на родителите, а и на децата при сексуалното образование", заяви чешкият президент.

 

"Не виждам причина да не съм съгласен с него, защото напълно се дразня от суфражетките, движението "Аз също" и Пражкия прайд", каза той.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени