Чешкият президент: Осигурихме 800 000 снаряда. Украйна може да ги получи в близко бъдеще

Петър Павел добави, че тези снаряди могат да достигнат Украйна за броени седмици, ако Чехия успее да осигури финансиране с партньори в САЩ, Германия, Швеция и други страни

Чешкият президент Петър Павел (предпоследният на снимката)
Чешкият президент Петър Павел (предпоследният на снимката) Източник: Zonanews

Чехия е намерила за Украйна 800 хиляди артилерийски снаряда с калибър 155 и 122 мм. През следващите седмици те може да отидат в украинската армия. Това заяви чешкият президент Петр Павел на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на iRozhlas.

 

Снаряди за Украйна
Снаряди за Украйна Източник: Telegram

В панела на Мюнхенската конференция по сигурността, посветен на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност чешкият президент заяви, че Чехия е постигнала успех в намирането на военна техника по целия свят, включително намирането на източник на стотици хиляди снаряди за украинската армия.

 

"Открихме половин милион 155-милиметрови снаряди и 300 000 броя 122-милиметрови боеприпаси", каза той. Петър Павел добави, че тези снаряди могат да достигнат Украйна за броени седмици, ако Чехия успее да осигури финансиране с партньори в САЩ, Германия, Швеция и други страни.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени