Чешкият президент: От собствен опит знаем, че единственият език, който Русия разбира, е езикът на силата

Украйна ще се сблъска с трудности във военно отношение, включително поради липсата на европейски доставки на оръжие, добавя той в интервю за Corriere della Sera

Чешкият президент Петър Павел
Чешкият президент Петър Павел Източник: Global Look Press

"От собствен опит знаем, че единственият език, който Русия разбира, е езикът на силата. Но е необходимо да се стигне до етап, на който ще бъде възможно да се говори с Москва, но в рамките на международното право". Това каза чешкият президент Петър Павел в интервю за вестник Corriere della Sera.

 

Той смята, че Украйна ще се сблъска с трудности във военно отношение, включително поради липсата на европейски доставки на оръжие.

 

"Украйна имаше единствената възможност за голяма контраофанзива тази година. Контраофанзивите са скъпи, сложни и отнемат време, така че е невъзможно да се организират две или три годишно. Тази зима ще бъде изключително трудна, тъй като повечето част от украинската инфраструктура е разрушена и не е възстановена. В страните, "подкрепящи Украйна, несигурността расте. Всичко това не е благоприятно за продължаване на военните операции".

 

"За съжаление, нашите доставки на боеприпаси не са достатъчни, за да позволят на Украйна да продължи активни военни действия. Не спазихме обещанията си относно доставката на снаряди за артилерия, обучението на пилоти за F-16 не върви с необходимите темпове. Всичко това създава несигурност, която не допринася за планирането на военна кампания", добави още Павел. Въпреки това той смята, че Киев трябва да бъде подкрепен.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени