ЧВК "Вагнер" спира настъплението към Москва, връща се в полевите лагери

В събота вечерта пресслужбата на Лукашенко обяви, че след консултации с Путин беларуският президент е разговарял с Евгений Пригожин и се е договорил с него "за недопустимостта на кръвопролитие на руска територия"

Руски терористи от частната военна компания Вагнер
Руски терористи от частната военна компания Вагнер Източник: Stopcorp

ЧВК "Вагнер" спира движението на колоните, обръща ги и се връща към полевите лагери, заяви ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин в събота вечерта.

Разбирайки цялата отговорност за това, че може да бъде пролята руска кръв от една от страните, ние обръщаме своите колони и се оттегляме в своите места на дислокация съгласно плана, заяви Пригожин.

 

През изминалия ден ЧВК "Вагнер" установиха контрол над Ростов на Дон и Воронеж и настъпваха към Москва. В Москва се готвеха за пристигането на частната армия, като изграждаха контролно-пропускателни пунктове с бронирани превозни средства и войски на южния й подстъп. Червеният площад беше затворен.

По-рано днес военнопрестъпникът Владимир Путин се зарече да смаже бунта, който той сравни с гражданската война в Русия преди малко повече от век.

 

"Президентът прави голяма грешка, говорейки за измяна. Ние сме патриоти, бием се за нашата родина. Не искаме страната повече да живее сред корупция и измама", отговори Пригожин в аудиообъщение.

 

В събота вечерта пресслужбата на Лукашенко обяви, че след консултации с Путин беларуският президент е разговарял с Евгений Пригожин и се е договорил с него "за недопустимостта на кръвопролитие на руска територия". Лукашенко твърди, че Пригожин е приел предложението му "да се спре движението на въоръжените части на Вагнер на руска територия и да се предприемат по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението". Засега обаче няма потвържение от руските власти и от самия Пригожин за ролята на Лукашенко в днешните събития.

 

Властта на Путин зависи от това дали може да събере достатъчно лоялни войски, който да се бият с бунтовниците, във време, когато повечето руски сили са разположени на фронтовата линия в Южна и Източна Украйна. Бунтът също така рискува да дезорганизира руските сили, водещи война срещу Украйна, точно когато Киев започна най-решителната си контраофанзива от началото на войната през февруари миналата година, отбелязва БТА.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени