CNN: Русия вече не разполага с войски, за да започне сухопътна офанзива от Беларус

Това заяви Андрий Демченко, говорител на Държавната гранична служба на Украйна, по време на брифинг в Киев

Руски военни-окупатори в Украйна
Руски военни-окупатори в Украйна Източник: МО на РФ

Русия e преместила по-голямата част от войските си, обучаващи се в Беларус, в други райони и вече няма достатъчно сухопътни сили, за да започне офанзива от територията на своя съюзник, пише CNN.

 

"Русия не разполага с необходимата ударна група на територията на Беларус, която да е готова и способна да нахлуе на територията на Украйна", е заявил Андрий Демченко, говорител на Държавната гранична служба на Украйна, по време на брифинг в Киев.

 

"Към този момент Русия е изтеглила почти всичките си части, които са обучени и са завършили ротацията си. Там обаче не са дислоцирани нови части", е подчертал Демченко. Някои независими анализатори са заявили пред американската медия, че Русия е преместила частите от Беларус на североизточния фронт в Украйна, между обсадения град Купянск и близкия Кременная.

 

Беларус е един от съюзниците на Русия. Това помогна на Русия да започне своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., позволявайки на войските на Кремъл да влязат в страната през 1000-километровата украинско-беларуска граница на север от Киев, припомня CNN.

 

Демченко е допълнил, че Русия редовно обстрелва украинските региони Чернигов, Суми и Харков, които се намират точно на изток от Беларус по протежение на северната граница на Украйна с Русия. В тези райони "противникът също се опитва да използва диверсионно-разузнавателни групи, за да се опита да навлезе на територията на Украйна", е подчертал граничният служител.

 

"Повечето от тези опити са регистрирани в област Суми." Украйна наскоро обяви мерки за укрепване на северната си граница, както и забрана на определени дейности в близост до границата.

 

Източник: Фокус

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени