CNN: САЩ ще позволят на съюзниците си да дадат самолети F-16 на Украйна

Засега не дават свои

F-16
F-16 Източник: Twitter

Администрацията на Джо Байдън е сигнализирала на европейските съюзници, че Съединените щати ще им позволят да прехвърлят американски изтребители F-16 в Украйна, съобщи CNN, позовавайки се на свои източници. По-рано, поради отказа да достави самолети, Белият дом беше изправен пред натиск не само от европейските страни, които подкрепят Украйна, но и от членовете на Конгреса на САЩ.

 

Съединените щати не възнамеряват сами да изпращат самолети, но няма да се противопоставят на доставката на F-16 на Украйна от други страни, казаха анонимни служители пред CNN. Според тях обаче все още няма постъпили официални искания в тази връзка.

 

Служители на Държавния департамент, които обикновено се занимават с документите за одобрения за износ на оръжие, все още не са били потърсени, казват източниците. Няколко европейски държави разполагат с американски F-16, включително Нидерландия, която изрази желание да прехвърли някои самолети в Украйна. САЩ ще трябва да одобрят това прехвърляне към трета страна поради секретната американска самолетна технология.

 

По-рано тази седмица беше обявено създаването на "коалиция за изтребители", която да организира доставката на модерни бойни самолети за Украйна. В нея ще участват Великобритания, Нидерландия, Франция и вероятно някои други европейски страни.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени