CNN: Зеленски ще уволни Залужни през следващите няколко дни

Евентуалната оставка на Залужни притесни съюзниците на Украйна, включително САЩ и Обединеното кралство

Володимир Зеленски и Валерий Залужни
Володимир Зеленски и Валерий Залужни Източник: Колаж/Zonanews

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще уволни главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни до края на седмицата, съобщи информиран източник пред CNN.

 

Според него на среща в кабинета на президента, в присъствието на министъра на отбраната на страната Рустем Умеров, Зеленски е заявил, че е "решил да освободи главнокомандващия на въоръжените сили".

 

Двама кандидати се обсъждат като наследници на Залужни, според събеседника на CNN. Това са 38-годишният началник на Главното управление по разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов и 58-годишният командир на сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски.

 

Преди това The Times писа, че и двамата са отказали предложението на Зеленски да заемат поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна вместо Залужни. След това украинският президент трябваше да "отстъпи", твърди вестникът, цитиран от The Moscow Times.

 

Също така, евентуалната оставка на Залужни притесни съюзниците на Украйна, включително САЩ и Обединеното кралство.

Зеленски е предложил на Залужни да подаде оставка на среща в кабинета си на 29 януари. Според The Washington Post президентът е мотивирал това с факта, че оттеглянето на Залужни може да се отрази положително на съюзниците на Украйна, които наскоро отслабиха финансовата подкрепа.

 

Володимир Зеленски и Валерий Залужни
Володимир Зеленски и Валерий Залужни Източник: Политнавигатор

Зеленски е казал също на Залужни, че украинците са уморени от военни действия и има нужда от "актуализиране на ситуацията". В същото време президентът е предложил на главнокомандващия позицията на съветник, но Залужни е отказал.

 

Според източник на "Вашингтон пост", въпреки публичния отказ, главнокомандващият все още планира да напусне армията. В момента той остава на ръководна позиция, а официалната заповед за уволнението му беше отложена заради публичност в медиите.

 

Залужни стана главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна през 2021 година. През есента на 2023 г. медиите съобщиха за конфликта между него и Зеленски след интервю с главнокомандващия ца сп. "Economist", в което той съобщи, че войната е стигнала до патова ситуация. Президентът публично не се съгласи с това и спря да комуникира директно с главнокомандващия.

 

Противоречията между президента и ръководителя на армията са възникнали още преди началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, според биографа на Зеленски, журналиста от "Тайм" Саймън Шустер. По-специално Залужни се застъпва за обща мобилизация и укрепване на границите с Русия, докато Зеленски се опасява, че подобни мерки ще предизвикат паника в обществото.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени