Да остане френска или не? Нова Каледония провежда референдум за независимост

Изборните секции отворят утре в 7 часа сутринта местно време

Нова Каледония
Нова Каледония Източник: Pinterest

Гласоподаватели в архипелага Нова Каледония, разположен в южната част на Тихия океан, утре ще трябва да решат дали страната да се отцели от Франция. Референдумът е важен за френските геополитически амбиции и е наблюдаван отблизо на фона на нарастващото влияние на Китай в региона, предаде Асошиейтед прес. Но силите, подкрепящи независимостта, отказват да участват и обвиняват френското правителство, че се опитва да организира гласуването припряно.

 

Кризата с коронавируса усложни кампанията за референдума, който е третият и последен подобен вот, разглеждан като част от продължаващите от десетилетия усилия за деколонизация. Този процес има за цел да разреши проблема с напрежението между местните канаки, които искат независимост, и тези, които предпочитат територията да остане част от Франция.

 

Когато утре сутрин изборните секции отворят в 7 часа сутринта местно време в Нова Каледония - обширен архипелаг, разположен източно от Австралия, който е 10 времеви зони преди Париж - гласоподавателите ще трябва да гласуват с "да" или "не" в отговор на въпроса: "Искате ли Нова Каледония да постигне пълен суверенитет и да стане независима?".

 

Територията, населявана от около 270 хиляди души, си спечели широка автономия, след избухването на насилие през 1988 г., довело до политически процес, известен като "Нумейското споразумение". Споразумението обезпечаваше "постепенно, подпомогнато и необратимо предаване на властта от френската държава на Нова Каледония", с изключение на сферите на отбраната, обществената сигурност, правосъдието, международните отношения и валутата.

 

При първия подобен референдум през 2018 г., 43,6 процента от гласоподавателите подкрепиха независимостта, а на втори референдум, проведен миналата година, съгласните за отцепване бяха 46,7 на сто. Докато изглеждаше, че подкрепата за гласуване с "да" нараства, първото разпространяване на коронавирус в региона през септември хвърли в смут политическия дебат. Дотогава Нова Каледония беше едно от малкото места на планетата, все още незасегнати от КОВИД-19.

 

Залогът на референдума е отвъд бъдещето на самите каледонци. Франция се опитва да укрепи присъствието си в Индо-тихоокеанския регион, след като загуби договор за подводници на стойност няколко милиарда, заради партньорството, което Австралия създаде със САЩ и Обединеното кралство. Договореният в тайна проект, за който бе съобщено през септември, беше голям удар за Франция.

 

В Нова Каледония е разположена една от двете военни бази на Франция в Тихия океан, което позволява на Франция да допринася за регионалната сигурност. Понастоящем тя си сътрудничи със САЩ, Австралия и Нова Зеландия в морското наблюдение, в издирвателни и спасителни акции, разминирането на океана и борбата с незаконния риболов. Потенциалната независимост на Нова Каледония "повдига въпроса за вече съществуващото много силно влияние на Китай в Океания, което е основно притеснение за западните партньори", каза Каролин Гравла, преподавателка по право в Университета на Нова Каледония.

 

Нова Каледония става френска територия през 1853 г. при император Наполеон Трети, който е племенник на Наполеон Бонапарт, и десетилетия наред е използвана като затворническа колония. След Втората световна война става отвъдморска територия, а през 1957 г. на всички местни канаки е гарантирано френско гражданство. Днес населението включва канаки, наследници на европейските колонизатори и други.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени