Дълъг ден в руските съдилища очаква най-известния критик на Кремъл Алексей Навални

През лятото опозиционерът нарече "позор за страната и предатели" 94-годишния военен ветеран Игнат Артьоменко и още няколко участници в агитационен клип в подкрепа на президентските поправки в конституцията

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: AP

За днес са насрочени две съдебни заседания по дела срещу опозиционера и критик на Кремъл Алексей Навални. И двете заседания ще се състоят в сградата на Бабушкинския районен съд в Москва. Преди обед състав на Московския градски съд ще гледа жалбата на Алексей Навални срещу решението на Симоновския районен съд от 2 февруари. Тогава Навални беше осъден ефективно на 2 години и 8 месеца затвор заради многократни нарушения на изпитателния срок на условната му присъда за мошеничество от 2014 г. През 2017 г. Европейският съд по правата на човека обяви присъдата за несправедлива, а тази седмица настоя Навални да бъде освободен. В ранния следобед трябва да започне четвъртото заседание по дело за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война, подсъдим по което отново е Навални.

През лятото опозиционерът нарече "позор за страната и предатели" 94-годишния военен ветеран Игнат Артьоменко и още няколко участници в агитационен клип в подкрепа на президентските поправки в конституцията. Прокуратурата настоява Навални да бъде глобен с 950 000 рубли или около 12 500 долара.

 

Второто дело започна, след като Следственият комитет на Русия реагира на публикации в "Туитър" и "Телеграм" за снимали се в запис на телевизия RT за конституционни промени, "занулили" мандатите на президента Владимир Путин миналата година. Полковник Игнат Артьоменко бе сред тях. В коментар към клипа, без да назовава участниците в него, Навални ги нарече "продажни", "хора без съвест" и "предатели". Част от предходните две заседания премина в коментари за изключителната роля на Русия във Втората световна война. Тази седмица обаче заключителните думи бяха отложени за днешната дата.


Прокуратурата иска глоба от 950 хил. рубли (над 10 хил. евро). Защитата иска да бъде оправдан, защото изразеното в коментара е мнение и оценка и няма претенция да бъде факт и да се окачестви като вярн или не.

 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени