Дания дарява на Киев 19 френски гаубици "Caesar"

В съобщението на военното ведомство обаче се посочва, че предоставянето на въпросните оръжия ще забави допълнително създаването на т.нар. "Първа бригада", което е един от ангажиментите, поети от Дания пред НАТО

Френска САУ Caesar
Френска САУ Caesar Източник: Twitter

Дания ще дари на Украйна 19 гаубици "Caesar ", произведени от френската оръжейна компания "Nexter", съобщи датското министерство на отбраната

 

"От дълго време поддържаме контакт с украинците относно артилерийските системи "Caesar " и се радвам, че сега получихме широка подкрепа от датския парламент и ще ги дарим за украинската борба за свобода", каза министърът на отбраната Якоб Елеман-Йенсен.

 

В съобщението на военното ведомство обаче се посочва, че предоставянето на въпросните оръжия ще забави допълнително създаването на т.нар. "Първа бригада", което е един от ангажиментите, поети от Дания пред НАТО, отбелязва Ройтерс.

 

Проектът трябва да бъде осъществен тази година, но изпълнението му се бави, а това предизвика критики от страна на алианса. "Трябва да намерим баланс между помощта за Украйна и по-нататъшното укрепване на датската отбрана, за да можем да гарантираме сигурността на Дания и да изпълним задълженията си пред НАТО", заяви Елеман-Йенсен. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени