Дания дава цялата си артилерия на Украйна

Нидерландският министър-председател Марк Рюте коментира предстоящото прехвърляне на изтребители F-16 в Украйна и заяви, че те може да са повече от очакваното

Мете Фредериксен
Мете Фредериксен Източник: Zonanews

Дания е решила да предаде цялата си артилерия на Украйна. Това изявление направи министър-председателят на страната Мете Фредериксен. Тя заяви това по време на речта си на форума в Мюнхен. Фредериксен призова и други европейски държави да прехвърлят на Украйна своето оборудване за противовъздушна отбрана и боеприпаси, тъй като сега тя има по-голяма нужда от тях.

 

Фредериксен отбеляза, че в Европа има военно оборудване, което не се използва, и си струва да бъде предадено на Украйна. Според датския премиер европейските лидери често говорят за проблемите с производството на оръжие, като ги посочват като причина да не увеличават доставките на помощ за Украйна. В момента те откриват нови отбранителни предприятия.

 

Украинска артилерия
Украинска артилерия Източник: Facebook

"Но сега Украйна ни моли за боеприпаси и артилерия. Ние, Дания, решихме да предадем цялата си артилерия на Украйна. Така че, извинете ме, приятели, Европа разполага с военно оборудване, не става въпрос само за производство. Имаме оръжия, боеприпаси, системи за противовъздушна отбрана, които все още не използваме. Те трябва да бъдат предадени на Украйна", подчерта премиерът на Дания.

 

Нидерландският министър-председател Марк Рюте коментира предстоящото прехвърляне на изтребители F-16 в Украйна и заяви, че те може да са повече от очакваното: "Ще има 24 изтребителя, може би и повече, но не по-малко... Работим заедно с датчаните и други страни", каза Марк Рюте.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени