Дария Трепова ще лежи 27 г. в руски затвор заради взрива в Санкт Петербург

Тогава бе убит военният блогър Владлен Татарски

Дария Трепова
Дария Трепова Източник: Sputnik

 2-ри западен окръжен военен съд в Санкт Петербург осъди Дария Трепова на 27 години затвор заради взривовете в Санкт Петербур, при които бе убит военният блогър Владлен Татарски.
 
Експлозията стана в кафене на 2 април 2023 г. Твърди се, че Трепова е дала на Татарски малък подарък по време на събитие, който малко по-късно избухнал. Татарски загина на място, а пострадалите бяха десетки. Разследването се разви изключително бързо - Трепова бе задържана още на следващия ден и обвинена в извършване на терористична атака, незаконен трафик на взривни устройства и подправяне на документи.

 

Дария Трепова
Дария Трепова Източник: Руската служба на BBC

Максималното наказание по тези обвинения е общо 30 години затвор. Прокуратурата поиска 28 г. лишаване от свобода. Съдът я призна за виновна и по трите обвинения, въпреки че самата Трепова призна само за използването на фалшиви документи. Отрече да е възнамерявала да навреди на Татарски. Според нея тя е била "сготвена" от руските служби. 


Следствието твърди, че убийството на Татарски е било "внимателно подготвено" в Украйна. Според тях основен организатор е Юрий Денисов, пристигнал в Русия през февруари, за да събере информация за Татарски. Според разузнаването той е предал бюста на Трепова с експлозиви с помощта на куриерска служба и след това е отлетял за Турция.

 

Прокуратурата смята, че Трепова е знаела за взривните вещества в статуетката. Според прокурор Надежда Тихонова това се потвърждава от поведението на момичето по време на събитието: според свидетели тя била нервна, често жестикулирала, краката й треперели.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени