Държавите от ЕС подкрепиха втори мандат в МВФ на Кристалина Георгиева

По силата на противоречиво, десетилетно споразумение между Европа и Съединените щати МВФ исторически се ръководи от европеец, а Световната банка - от американски гражданин

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева Източник: IMF

 Всички 27 държави от ЕС подкрепиха втория мандат на ръководителя на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, заяви министърът на финансите на Белгия, предаде АФП.

 

70-годишната българска икономистка Георгиева заяви миналата седмица, че за нея ще бъде "чест" да ръководи базираната във Вашингтон финансова институция за втори петгодишен мандат. Настоящият й мандат изтича на 30 септември.

 

"Много съм щастлив да съобщя, че всички европейски държави членки действително изразиха тази подкрепа за Кристалина", заяви белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем след среща с колегите си от ЕС в Брюксел.

 

Той изтъкна доверието, което Европейският съюз има към Георгиева, и добави: "Кристалина показа силно лидерство през последните няколко години, особено по време на безпрецедентни кризи, и също така оказа подкрепа на всички членове".

 

По време на мандата на Георгиева МВФ неколкократно помогна на държави, които изпитваха финансови затруднения по време на пандемията от COVID-19, както и на опустошенията, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, особено в Европа.

 

Белгийският министър изрази надежда, че МВФ ще вземе "много бързо" решение. По силата на противоречиво, десетилетно споразумение между Европа и Съединените щати МВФ исторически се ръководи от европеец, а Световната банка - от американски гражданин.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени