Държавният департамент одобри САЩ да продаде на Израел военно оборудване за над 20 млрд. долара

Сред оборудването има танкови снаряди, ракети въздух-въздух, изтребители Ф-15 и тактически военни машини M1148A1P2

Държавен департамент
Държавен департамент Източник: Zonanews

Американският държавен секретар Антъни Блинкън одобри днес продажбата от САЩ на Израел на различно военно оборудване на обща стойност над 20 милиарда долара. Пентагонът поясни, че сред оборудването има танкови снаряди, ракети въздух-въздух, изтребители Ф-15 и тактически военни машини M1148A1P2, пише БТА.

 

По-рано днес Блинкън отложи пътуването си до Близкия изток заради напрежението в региона. Дипломатът трябваше да пътува до Близкия изток за пореден път като част от усилията на САЩ за постигане на напредък в преговорите за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" в ивицата Газа.

 

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Zonanews

По-рано във вторник "Хамас" изстреля две ракети, насочени към Тел Авив за първи път от месеци насам. А Израел предприе нови въздушни удари по анклава.

 

Иран от своя страна днес отхвърли призива на три европейски държави да се въздържа от ответни атаки, които биха могли да доведат до по-нататъшна ескалация на регионалното напрежение, наричайки това искане "прекомерно".

 

В съвместно изявление вчера лидерите на Великобритания, Франция и Германия призоваха Иран и неговите съюзници да се въздържат от ответни действия на убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания миналия месец в Техеран. Иран обвинява Израел за убийството.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени