Държавният секретар Блинкен: САЩ нямат против Украйна да използва западно оръжие в региони, където РФ проведе незаконни референдуми

Той заяви това по време на съвместна конференция с индийския си колега Субраманям Джайшанкар

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: U.S. Department of State

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ нямат нищо против Украйна да използва западно оръжие, за да си върне териториите, където РФ проведе псевдореферендуми. Той заяви това по време на съвместна конференция с индийския си колега Субраманям Джайшанкар.

 

"Ние и много други държави се изразихме мното ясно: ние не признаваме и никога няма да признаем анексията на украински територии от Русия (...) Украйна има абсолютното право да се отбранява по цялата своя територия, вкл. да си възвърне онези територии, които Русия незаконно завладя", каза Блинкен. 

 

Американският държавен секретар добави, че оръжието, което САЩ и много други държави предоставят на Украйна, се използва много ефективно, за да си върнат окупираните територии - наскоро в североизточната част на страната, а така също и на юг. 

 

Блинкен подчерта, че псевдореферендумите нищо не променят за статута на украинските територии, окупирани от Русия. "Украинците продължават да правят това, което е необходимо, за да си върнат земите, който им бяха отнети. Ние ще продължим да ги поддържаме в тези техни усилия", категорично заяви американският държавен секретар. 

Още от "Светът"

Испания подозира, че писмата бомби са свързани с руската инвазия в Украйна

Писмата бомби бяха изпратени на видни испански политици, на посолствата на Украйна и САЩ в Мадрид, на сателитен център на ЕС в база на испанските ВВС, както и на испанска отбранителна компания, доставяла военна техника в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени