Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е на посещение в Украйна

Заедно с Блинкен за украинската столица е и Виктория Нюланд

Антъни Блинкен и Виктория Нюланд
Антъни Блинкен и Виктория Нюланд Източник: Twitter

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен кацна малко след полунощ в Киев, за да потвърди подкрепата на Вашингтон за Украйна, изправена пред "агресията на Русия", както и за да настоява за усилия в борбата с корупцията, съобщиха световните агенции. Блинкен е първият високопоставен американски представител, посещаващ Украйна след встъпването на Джо Байдън в длъжност като президент на САЩ. Днес той ще се срещне с украинския външен министър Дмитро Кулеба, с премиера Денис Шмигал и с президента Володимир Зеленски.


Държавният департамент заяви пред посещението, че Блинкен ще потвърди в Киев "непоколебимата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, изправена пред агресията на Русия". Той също така ще настоява за институционална реформа и мерки за борба с корупцията в Украйна.


Заедно с Блинкен за украинската столица отлетя и Виктория Нюланд, която миналата седмица беше утвърдена от Сената на американския Конгрес за заместник-държавен секретар по политическите въпроси. В Русия дипломатът е в черния списък на Москва в отговор на санкциите на САЩ. Според държавния департамент на САЩ по време на пътуването Блинкен ще бъде придружаван и от изпълняващия длъжността помощник по европейските и евразийските въпроси Филип Рийкър.

Още от "Светът"

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени