Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Саудитска Арабия, откъдето започва регионална обиколка

В Рияд Блинкън ще се срещне с висши саудитски ръководители и ще участва в среща в по-широк състав с партньори от пет арабски държави

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Държавен департамент на САЩ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес в Саудитска Арабия, започвайки обиколка в Близкия изток, предаде Ройтерс. Очаква се по време на обиколката Блинкън да обсъди с арабските партньори бъдещето на Газа след войната и да окаже натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху да предприеме конкретните и осезаеми стъпки за подобряване на тежката хуманитарна ситуация в Газа, за каквито настоя този месец американският президент Джо Байдън.

 

В Рияд Блинкън ще се срещне с висши саудитски ръководители и ще участва в среща в по-широк състав с партньори от пет арабски държави - Катар, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йордания, с които ще продължи дискусиите за бъдещото управление в ивицата Газа след войната, каза висш служител на Държавния департамент. Една от целите на близкоизточната обиколка на американския държавен секретар е насърчаването на примирие между Израел и палестинското радикално движение "Хамас" и създаване на възможности за навлизането на повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, отбелязва Франс прес.

 

Очаква се също Блинкън да събере на среща представители на арабски страни и на европейските държави , за да обсъдят как Европа може да подпомогне усилията за възстановяване на Газа, опустошена при продължаващите повече от шест месеца израелски бомбардировки. Разговори за възстановяването и управлението на Газа се водят от месеци, но все още не е договорен ясен механизъм.

 

САЩ са съгласни с Израел, че движението "Хамас" трябва да бъде унищожено и повече не може да играе роля в бъдещето на Газа, но Вашингтон не иска Израел да окупира отново ивицата. Вместо това той разглежда възможността за създаване на структура, която ще включва реформирана Палестинска автономна власт, с подкрепата на арабските държави. Блинкън ще обсъди със саудитските власти също усилията за сключване на споразумение за нормализиране на отношенията между кралството и Израел - мегасделка, която предвижда Вашингтон да договори с Рияд двустранни ангажименти в областта на отбраната и сигурността, както и за ядрено сътрудничество. В замяна на нормализацията арабските държави и Вашингтон настояват Израел да се съгласи с набелязването на път към палестинска държавност - нещо, което Нетаняху многократно отхвърли.

 

От Рияд Блинкън ще отпътува за Йордания, а след това - за Израел, като посещението му ще се съсредоточи върху усилията за подобряване на тежката хуманитарна ситуация в Газа. В Аман държавният секретар ще се срещне с високопоставени йордански представители и хуманитарни организации, за да се запознае с постигнатите подобрения и да научи какво още трябва да се направи, за предаде после тази информация на израелците. "Блинкън ще обсъди увеличаването напоследък на хуманитарната помощ, доставяна в Газа, и ще изтъкне, че е много важно това увеличение да е трайно", посочи в изявление вчера Държавният департамент на САЩ.

 

Държавният секретар предприема близкоизточната си обиколка за запознаване със ситуацията с хуманитарната помощ в Газа около месец след като Байдън предупреди Нетаняху, че политиката на Вашингтон може да се промени, ако Израел не предприеме стъпки за предотвратяване на вредите за цивилното население, за справяне с хуманитарната криза и за гарантиране на безопасността на хуманитарните работници, припомня Ройтерс.

 

В последните седмици висши американски представители приветстваха предприетите от Израел стъпки за подобряване на хуманитарната ситуация, но многократно заявиха, че е необходимо да се направи повече. Според изявление на Белия дом в телефонен разговор с Нетаняху вчера Байдън е споменал израелската подготовка за отваряне тази седмица на нови гранични пунктове в Северна Газа, където опасността от глад остава сериозна.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени