Държавният секретар на САЩ Блинкен: Ще засилим присъствието на НАТО от Черно до Балтийско море

Черно море е от стратегическо значение за НАТО, каза генералният секретар на НАТО Столтенберг

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Wikipedia

Ще засилим присъствието на НАТО от Черно до Балтийско море, заяви днес в Букурещ американският държавен секретар Антъни Блинкен на съвместна пресконференция с румънския си колега Богдан Ауреску, предава агенция Аджерпрес. Блинкен отбеляза, че в момента в Румъния са разположени повече от 3000 американски военни.

 

"Черноморският регион е важен компонент от отбраната на НАТО, от стратегията на НАТО, но не е самостоятелен елемент. Продължаваме да работим по този въпрос, както на двустранна основа, така и в рамките на Алианса", заяви ръководителят на американската дипломация.

 

Антъни Блинкен посочи, че в тясно сътрудничество с НАТО се работи за укрепване на стратегията за Черно море. "Румъния има жизненоважен принос в този контекст и в по-широките усилия да се гарантира, че имаме възможно най-силния отбранителен съюз", подчерта американският първи дипломат.

 

Блинкен посочи, че "Русия е превърнала част от Черно море във военна зона". "Виждаме ракети (изстреляни, бел. ред.) от военни кораби към украински градове, руските сили блокират пристанища в Украйна и доведоха до най-тежката продоволствена криза от години", посочи американският държавен секретар.

 

Той отбеляза, че благодарение на усилията на ООН и Турция, в Черно море са били създадени коридори за сигурност за износ на зърно. Блинкен спомена и важната роля на Румъния по отношение на износа на зърно и други хранителни продукти от Украйна за останалата част на света.

 

Държавният секретар на САЩ обърна внимание и на факта, че Румъния отделя 2,5 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, което е над ангажимента на съюзниците от 2 процента, и нарече страната "ключов фактор за сигурността в Черно море".

 

"Черно море е от стратегическо значение не само за Турция, Румъния и България, а и за НАТО. От 2014 г. засилихме присъствието си там и работим с Грузия и Украйна още отпреди войната". Това каза преди това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, запитан ще има ли алиансът стратегия за Черно море.

 

Въпросът бе зададен на дискусия в рамките на годишния форум на Института "Аспен" в Букурещ, организирана преди започващата днес среща на външните министри на страните от НАТО в румънската столица.

 

Столтенберг подчерта, че алиансът не е част от конфликта в Украйна, но е готов да защити всяка педя от своята територия и призова страните членки на организацията да продължат да предоставят военна и хуманитарна подкрепа на Украйна колкото време е нужно. 

 

Американският държавен секретар е в Букурещ за срещата на външните министри от НАТО.

Още от "Светът"

Нова размяна на пленници между Украйна и Русия - Киев си върна 116 души

Върнати са телата на загиналите чуждестранни доброволци Кристофър Матю Пери и Андрю Тобайъс Матю и тялото на загиналия украинския доброволец Евгений Кулик, който е служил във Френския чуждестранен легион

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени