Държавният секретар на САЩ: Очакваме от Украйна да бъдат привлечени под отговорност корумпираните управници

По-рано украинският президент заяви, че е готов да се срещне с Байдън преди срещата на върха на САЩ и Русия в Женева

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: CDN

Американската администрация очаква Киев, преди среща между украинския президент Владимир Зеленски и американския лидер Джо Байдън, да приложи антикорупционните закони на практика, с което да покаже, че това не са само „думи на хартия“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от TACC. По време на изслушване в Kомисията по бюджета на Конгреса на САЩ той беше попитан дали Вашингтон очаква Киев да приложи някакви конкретни реформи преди пътуването на украинския президент във Вашингтон. - Да - отговори Блинкен. „Има редица области, в които е важно Украйна да постигне напредък, по-специално да има независима съдебна система, която не функционира,... прозрачно корпоративно управление, особено в държавните предприятия, и, например, антикорупционните закони наистина да бъдат приложени", добави той. 

 

"Много е добре, че те приемат важни закони, но това не е достатъчно, тъй като знаем, те трябва да се прилагат на практика и трябва да видим, че хората, които са замесени в корупция, наистина понасят отговорност. Това би било мощен сигнал че това не са само думи на хартия, че те всъщност означават нещо “, каза ръководителят на Държавния департамент. "Така че, мисля, че очакваме напредък във всички тези области, както и в някои други", подчерта държавният секретар. В понеделник съветникът по националната сигурност на американския президент Джейк Съливан каза, че Байдън, по време на телефонен разговор със Зеленски, му е предал покана за посещение във Вашингтон по-късно това лято. Зеленски поясни, че срещата му с Байдън ще се състои през юли.

 

По-рано украинският президент заяви, че е готов да се срещне с Байдън преди срещата на върха на САЩ и Русия в Женева, която ще се проведе на 16 юни, но не получи подобна оферта. По-късно същият портал съобщава, позовавайки се на източник в Белия дом, че Байдън е възнамерявал да проведе среща с украинския президент, но се е отказал поради ситуацията около "Нафтогаз", когато украинските власти по свое решение смениха управлението на компанията, въпреки че те нямаха право да го правят.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени