Държавният секретар на САЩ призова американците, които са в Русия, да напуснат страната

Предупреждението идва на фона на ареста на журналист от "Уолстрийт джърнал"

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Държавен департамент на САЩ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова американските граждани, които се намират в Русия, незабавно да напуснат страната. Предупреждението идва на фона на ареста на журналиста от "Уолстрийт джърнал" Еван Гершкович.

 

"Дълбоко сме обезпокоени от широко оповестеното задържане на американски журналист от страна на Русия. Във връзка с тази ситуация сме в контакт с WSJ", се отбелязва в документа. В същото време той твърди, че руските власти правят опити да сплашват, потискат и наказват журналисти и активисти на гражданското общество. САЩ осъждат подобни опити, отбеляза Антъни Блинкен.

 

"Най-високият приоритет на Държавния департамент е безопасността на американските граждани в чужбина. Повтаряме нашите категорични предупреждения за опасностите, пред които са изправени американските граждани в Русия. Американските граждани, живеещи в Русия или пътуващи до нея, трябва незабавно да напуснат страната, както повеляват препоръките за пътуване", заяви Блинкен, чието изявление беше публикувано от Държавния департамент на САЩ.

 

Държавният секретар заяви, че неговото ведомство е в контакт със служители на "Уолстрийт джърнал" относно ситуацията във връзка с ареста на американския репортер. "Всеки път, когато американски гражданин в чужбина бъде задържан, ние незабавно искаме консулски достъп и се стремим да окажем цялата необходима подкрепа", подчерта Блинкен.

 

По-рано днес руската ФСБ обяви, че кореспондентът на московското бюро на "Уолстрийт джърнал" Гершкович е бил задържан в Екатеринбург по подозрение в шпионаж в полза на правителството на САЩ.

 

Според руските тайни служби американецът е събирал информация, представляваща държавна тайна за дейността на предприятие от руския военно-промишлен комплекс. "Уолстрийт джърнал" отхвърли обвиненията срещу Гершкович и поиска незабавното му освобождаване. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени