Датската компания Rambøll напусна "Северен поток 2"

Датската консултантска компания Rambøll е трябвало да се откаже да участва в завършването на строителството на газопровода "Северен поток 2" заради заплахата от санкции на САЩ, пише датският вестник Politiken

Газопроводът "Северен поток 2"
Газопроводът "Северен поток 2" Източник: EPA

"Северен поток 2" предвижда полагане на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той също така ще премине през териториалните или изключителни икономически зони на Финландия, Швеция и Дания. Проектът се изпълнява от компанията Nord Stream 2 AG, чийто едноличен акционер е руската държавна корпорация "Газпром". Европейските партньори - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall - финансираха половината от строителството, с до 950 милиона евро всяка.

 

Против "Северен поток 2" са Украйна, която се страхува да загуби приходи от транзита на руски газ, САЩ, които активно рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Полша, Латвия и Литва, които смятат проекта за политически. Заради приетия в края на 2019 г. бюджет за отбрана на САЩ, който включваше санкции срещу компании, участващи в проекта "Северен поток 2", строителството беше спряно: швейцарската компания Allseas, която полагаше тръбите, незабавно прекрати работата си.

 

През декември Nord Stream 2 AG успя да възобнови полагането на тръби в изключителната икономическа зона на Германия, използвайки кораб с котвено позициониране. Изграждането на последния недовършен участък в датски води се планира да започне на 15 януари. Междувременно на 1 януари Сенатът на САЩ гласува бюджета за отбрана за фискалната 2021 г., който предвижда разширяване на санкциите срещу "Северен поток 2". Мерките се прилагат за организации, които са предоставили услуги за тестване, инспекция или сертифициране. Заради това норвежката компания DNV GL вече обяви, че отказва да участва в проверката на газопровода и няма да може да го сертифицира.


Източник: Politiken.dk

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени