Деескалация на напрежението в Косово: Правителството отложи мерките по границите след призив от САЩ

Силите на KFOR в Косово са в пълна готовност

Международни сили за сигурност в Косово (KFOR)
Международни сили за сигурност в Косово (KFOR) Източник: NATO

Властите в Прищина отложиха с месец въвеждането на забраната за влизане със сръбски автомобилни табели и лични документи, която предизвика напрежение в провинцията. Забраната трябваше да влезе в сила от днес. В неделя се стигна до ескалация на напрежението на границата между Косово и Сърбия. 

 

След среща с посланика на САЩ в Косово Джефри Ховениър, който заяви пред репортери, че е поискал от Прищина прилагането на новия режим да бъде отложено с 30 дни, правителството обеща да направи това и отложи прилагането на двете мерки до 1 септември. 

 

Полицията в бившата сръбска провинция, която Белград не признава като независима държава, затвори граничните пунктове след като сръбското население блокира пътищата към тях. В град Северна Митровица по-рано бяха пуснати и предупредителни сирени. 

 

Водените от НАТО международни сили за сигурност в Косово (KFOR) са били приведени в бойна готовност и ще се намесят в конфликта, ако стабилността на страната бъде застрашена. KFOR също така призова Белград и Прищина към диалог и възстановяване на стабилността по мирен път.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени