Defense Express: Русия изстреля срещу Украйна ракета с имитатор на "ядрена" бойна глава

Това съобщи военният портал Defense Express

Крилата ракета Х-55
Крилата ракета Х-55 Източник: Wikipedia

В една от руските ракети, свалена на 17 ноември над Киев, вместо обикновена фугасна бойна глава, е била монтирана глава, имитатор на ядрена такава. Това е категорично доказателство, че запасът от крилати ракети в Русия се намира на критично ниско ниво. Това съобщи военният портал Defense Express

 

Като се позовава на свои източници, Defense Express заявява, че свалената крилата ракета е от типа Х-55. "Вместо обикновена бойна част в тази ракета беше поставен блок, който имитира ядрена бойна глава. Казано накратко, за този удар руските орки са взели поне една Х-55 от своя "ядрен арсенал", махнали са от нея ядрената бойна глава и вместо това са сложили празна част, с която са изстреляли ракетата срещу Украйна", коментира изданието. 

 

Defense Express допълва, че Х-55 е съветски тип ракета, която е разработвана основно като носител на ядрено оръжие и се снабдява основно с т.н. "спецБЧ". Така в съветския и руски военен жаргон се нарича ядрената бойна глава". 

 

Конвенционалната и ядрената бойна глава се различават конструктивно, заявяват експертите на изданието, поради което в Киев е паднала "празна" ракета. 

 

"Изглежда, че са могли (руснаците, бел. ред.) да откачат "спецБЧ" от Х-55, но не са могли да заредят конвенционална бойна глава. Поради което ракетата Х-55 е изстреляна без заряд", коментират от Defense Express. И допълват, че явно е бил разпореден да се извърши масиран удар и поради това руските военни да изстреляли и подобна незаредена ракета. 

 

"Но дори и такъв вариант показва, че запасът от крилати ракети на РФ се изчерпва и достига критични нива. След като са използвали крилата ракета от "ядрения арсенал", подчертават авторите от Defense Express.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени