Дефицит в Русия - започнаха да ограничават продажбата на строителни материали заради проблеми с вноса

В момента недостигът се отразява негативно на цените и на строителните компании

Склад за строителни материали в Русия
Склад за строителни материали в Русия Източник: Yandex

Руските производители на строителни материали започнаха да въвеждат квоти за продажба на своите продукти на фона на ограниченията за доставки от чужбина, съобщиха предприемачи пред "Комерсант".

 

"Сблъскахме се с ограничения при закупуването на редица топло- и хидроизолационни материали", коментира Елена Миронова, директор на отдел "Прогнозно ценообразуване" на групата компании "Гранел".

 

По-специално, квотите за продажби са въведени от един от най-големите производители на изолационни материали, "Техноникол". Компанията е потвърдила това, като отбелязва, че от февруари те определят гарантираните обеми на доставките на изолация от каменна вата за промишлено, гражданско и ниско строителство.

 

Това решение се дължи на "желанието да се осигурят всички клиенти на компанията", коментира Василий Ткачев, началник на отдел "Минерална изолация" в "Техноникол". Той също така увери, че заводите на компанията работят с пълен капацитет и произвеждат 14 милиона кубически метра продукти годишно.

 

Практиката за въвеждане на квоти от производителите беше обичайна преди, но сега, поради преструктурирането на логистиката и заместването на вноса, е по-често срещана, казва Миронова. Според нея производството не е в крак с търсенето на вътрешния пазар, особено като се има предвид строителството в окупираните райони на Украйна.

 

Според Росстат обемът на въвеждането в експлоатация на нови жилища през 2023 г. е счупил исторически рекорд и е достигнал 110,44 милиона квадратни метра в цяла Русия. През миналата година обемът на строителните работи като цяло се е увеличил със 7,9% в сравними цени (коригирани с инфлацията) до 15,1 трилиона рубли.

 

Увеличено е и производството на строителни материали. Така че, според Росстат, през 2023 г. в Русия производството на мрамор се е увеличило с 18% на годишна база, трошен камък - с 8%, глина - с 4%, цимент - с 3%, панели и стоманобетонни покрития - с 4%, силикатни блокове - с 4%.

 

Въпреки това материалите са в недостиг поради ограниченията на импортни материали. Много предприемачи, за да избегнат прекъсвания в доставките, или купуват и съхраняват строителни материали в складове или на строителни обекти, или обсъждат датата на закупуване и доставка два до четири месеца предварително, казва Станислав Сагирян, генерален директор на руската група за развитие на комунални системи.

 

В момента недостигът се отразява негативно на цените и на строителните компании, но въвеждането на квоти е по-скоро принудително и правилно решение, което няма да породи спекулации, смята Хусеин Плиев, изпълнителен директор на Smart Engineers Group.

 

Въвеждането на вътрешни квоти не е нарушение на антимонополното законодателство, ако не създава преференциална позиция за отделните участници на пазара, заяви Владимир Хантимиров, управляващ съдружник в адвокатско дружество "Asterisk".

 

Ако в действията на компаниите се установи нарушение на антитръстовите закони, те ще бъдат изправени пред глоба до 15% от приходите, добави Оксана Павлухина, съветник на антитръстовата практика в МЭФ Legal.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени